maandag 2 mei 2016

Rimpelrokje: werkwijze met foto's

De zon is eindelijk in het land en dat vraagt om zomerse rokjes. Gemakkelijke rokjes, kleurrijke rokjes, rokjes met veel rimpeltjes zodat ze een beetje 'open' staan, gewoonweg veeeeel rokjes!

Vorige zomer maakte ik al eerder een rokje zonder rits en met voering. Na de zomerse temperaturen kon Zoë deze perfect blijven dragen omdat de voering net dat ietsje meer warmte gaf. Ideaal dus voor zomer en winter.

Na opnieuw een zoektocht van hoe ik deze het beste in elkaar zet, besloot ik om hiervan een duidelijke werkwijze te schrijven met veel foto's :-)
Ik ben geen patroontekenaar, geen ver gevorderde naaister, geen schrijfster, maar ik hoop dat jullie hieraan toch iets hebben.


Rimpelrokje met voering – de werkwijze

Een eenvoudig in elkaar te zetten rimpelrokje zonder rits en met voering. De meeste tutorials die ik vond waren meestal zonder voering en met rits. Ik geef echter de voorkeur aan eentje zonder rits en met voering. :-)

Berekeningen patroondelen:
De voorbeelden zijn berekend voor mijn dochtertje van bijna 5 met een lengte van 115 cm. In het rood staan steeds de hiervoor berekende afmetingen. Het is heel normaal als u andere cijfers bekomt.

Tailleband:
Lengte = omtrek van de taille/heupen + 10 cm extra + 2 cm naad
(vb: 63 cm + 10 cm + 2 cm = 75 cm)

Hoogte: (2 x 4,5 cm) + 2 cm naad (Is voor elk kindje gelijk. Wil je toch een iets minder hoge band, verminder dan de 4.5cm)
(vb: 9 cm + 2 cm = 11 cm)

Patroondeel: 11 cm x 75 cm


Rokdeel buitenstof:
Hoogte: meet dit eens na op een rokje van het kindje. Opgepast: enkel het rokdeel meten. Tel daarna 3 cm zoom en 1 cm naad bij.
(Vb: 28 cm + 3 cm zoom + 1 cm naad =  32 cm)

Breedte: volledige stofbreedte. Hoe breder, hoe meer plooien.

Patroondeel: 32 cm x stofbreedte


Rokdeel voeringstof:
Hoogte: 4 cm korter dan het rok deel in je buitenstof
(vb: 28 cm)

Lengte: stofbreedte (of iets minder)
Patroondeel: 28 cm x stofbreedte

Rekker:
Rekker: tussen de 2,5 en 4 cm hoog en lengte naargelang de elasticiteit van de rekker.  
Ik knip deze pas op maat na het passen van het rokje. 


Het rokje in elkaar zetten
Alvorens ik begin strijk ik eerst mijn stofjes. Vervelend, misschien wel, maar het kan veel van de afwerking bepalen. Je verliest geen tijd met het goed leggen van dat plooitje in je stof.
Knip alle patroondelen op rechtdraad volgens uw berekeningen. De rechtdraad is evenwijdig met of staat loodrecht op de zijkant/zelfkant van de stof. Na het knippen van de drie patroondelen zigzag ik alles randjes.
Ik gebruik hiervoor een gewone zigzagsteek.Strijk de tailleband in de lengte in twee delen. Achteraf wordt duidelijk waarom we dit nu al doen. Rimpel het rokdeel door twee draden op de grootste steeklengte onder elkaar te stikken. De eerst op 0,5 cm van de gezigzagde rand en de tweede 1 cm lager. Hecht de draden niet vast aan het begin en het einde! Doe dit voor je buitenstofje en de voering. 
Als er een print op stof staat, zorg dan dat u de rimpeldraden bovenaan naait, zodat uw print niet ondersteboven komt te staan. Trek aan de bovenste draden en verschuif je stof over de draden zodat er rimpels verschijnen. Doe dit langs beide kanten en voor de buitenstof als voor de voering. Van zodra u de breedte hebt gelijk aan de lengte van de tailleband maakt u de draadjes vast door deze rond een speldje te draaien.Uiteindelijk ziet dit er voorlopig zo uit.Als de voorgaande stappen niet helemaal duidelijk waren, kan u deze video bekijken: https://www.youtube.com/watch?v=06hbeJMD44E

Nu gaan we al deze delen aan elkaar naaien.
Speld het rokdeel in buitenstof aan de tailleband met de rechte zijden op elkaar. Hoe meer speldjes, hoe gemakkelijker het naaien zal gaan.
Zorg ervoor dat de print van de tailleband niet op zijn hoofd staat. Dit kan u gemakkelijk controleren door deze even om te draaien na het spelden. Naai de tailleband en het rokdeel nu aan elkaar door te stikken tussen de twee rimpeldradenNa het naaien is dit de buitenkant.Doe hetzelfde voor de voering, maar dan aan de andere lange zijde van de tailleband.
Als de twee rokdelen aan de tailleband genaaid zijn bekom je dit:Haal nu de zichtbare rimpeldraad aan de voorkant weg door middel van een tornmesje.Leg de zijnaden met de goede zijden op elkaar, speld en stik op 1 cm.
OPGEPAST: Laat een opening ter hoogte van de tailleband langs de kant van de voering. Deze opening heb je achteraf nodig om je rekker door de tailleband te kunnen trekken. 
Strijk de naad open. 


Het rokje is bijna klaar.

Nu komt de reeds ingestreken plooi in de tailleband van pas. Leg de rok mooi gevouwen in de plooi en speld vast. Naai nu op enkele millimeters van de rand een rechte steek. 
Trek de rekker door de opening in de tailleband met behulp van een stevige veiligheidsspeld. Speld het einde vast aan de rok, zodat je deze niet weer doortrekt.Laat het rokje passen en knip de rekken op de juiste lengte af. 
Stik de rekker toe met behulp van een stevige zigzag en zigzag ook de randjes van de rekker. Stop de rekker volledig in de tailleband en sluit de opening met de hand door middel van een onzichtbare hechtsteek. 

Het einde is in zicht. 

Zoom de rok. Ik doe dit door eerst een lijn te tekenen op 1cm van de gezigzagde rand. 
Hiervoor gebruik ik een balpen waarvan de inkt verdwijnt na het strijken. 

Vouw de stof op de lijn naar binnen en strijk de plooi. 
Teken nogmaals een lijn op 1.5 of 2 cm en strijk opnieuw om. 
Stik de zoom vast met een recht steek of een siersteek. 

Doe hetzelfde voor de voering. Leun nu achterover, glimlach en geniet van jouw creatie. :-)
Omdat er eentje jaloers was kon ik niet anders dan mijnen kleinste patotter eens mee op de foto te zetten. Met zijn vuile snoet en zijn vuile speelkleren. Kan ook zijn charme hebben ;-)
En als laatste nog een belangrijke mededeling.
Pas voor de verslaving! ;-) Voor je het weet heb je een kast vol!
Veel naaiplezier en geniet van de warmere temperaturen. Dat heb ik ook al gedaan!!PS: Gebruik je deze tutorial en deel je graag foto's, dan zou ik het leuk vinden als je even mijn bescheiden blogje vermeld. Dank bij voorbaat!!


Groetjes,

Sofie.

4 opmerkingen:

  1. Amai, daar deed je veel moeite om dit uit te leggen. Tof, ik deel je bericht ook nog wat verder!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heel handige uitleg, dankjewel.
    We gaan der eens een paar maken voor kleindochtertje.

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor jullie eerlijke reactie. Het doet ons steeds deugd deze te lezen.